tumw.pl
Porady

Prosta wędzarnia z cegły - Jak zrobić?

Agnieszka Kowalska9 lutego 2024
Prosta wędzarnia z cegły - Jak zrobić?

Jak zrobić wędzarnie z cegły? To bardzo prosty sposób na domową wędzarnię, którą można postawić w ogrodzie lub na działce. Wędzenie w domu pozwala cieszyć się zdrowszym, naturalnym smakiem ulubionych wędlin i ryb. Wystarczy kilka cegieł, drewno, blacha i można rozpocząć budowę w ciągu kilku godzin. W artykule znajdziesz konkretną wiedzę, która umożliwi Ci stworzenie własnej wędzarni krok po kroku.

Kluczowe wnioski:
  • Wędzarnia z cegły może powstać w kilka godzin
  • Zbudowana tak wędzarnia jest bardzo wytrzymała i bezpieczna
  • Drewno owocowe nadaje się najlepiej na konstrukcję
  • Należy umiejętnie uszczelnić komorę wędzarniczą
  • Samodzielne wędzenie to przyjemność i zdrowsze mięso

Jak przygotować cegły na wędzarnię

Aby przygotować cegły na wędzarnię, należy najpierw dobrać odpowiedni ich rodzaj. Najlepiej sprawdzą się cegły pełne lub dziurawki, ponieważ są one wytrzymałe i dobrze akumulują ciepło. Przed ułożeniem trzeba je również odpowiednio przygotować.

Cegły warto najpierw oczyścić szczotką z wszelkich zabrudzeń i kurzu. Można je też zamoczyć w wodzie na kilka godzin i po wyjęciu jeszcze raz przetrzeć. Dzięki temu będą łatwiejsze do układania na zaprawie. Oczywiście przed murowaniem muszą całkowicie wyschnąć.

Bardzo ważne jest także, aby sprawdzić stan techniczny cegieł. Te popękane i uszkodzone się nie nadają. Trzeba wybrać cegły proste, równe i bez ubytków, ponieważ zapewni to solidną konstrukcję przyszłej wędzarni.

Tak przygotowane cegły gotowe są do murowania komory wędzarniczej. Pamiętajmy jednak, że przed samym układaniem warto nanieść na nie zaprawę murarską, co zapewni wytrzymałe połączenie.

Ile cegieł potrzeba na wędzarnię

Standardowa wędzarnia z cegły o wymiarach około 100x100x200 cm będzie wymagała około 300-400 sztuk cegieł. Oczywiście dokładna liczba zależy od wielkości projektowanej wędzarni, grubości ścian oraz tego czy chcemy murować ją na pełną cegłę czy na półcegłę.

Budując niewielką wędzarnię możemy zużyć 200 cegieł, natomiast duża, murowana wędzarnia może pochłonąć nawet 600 cegieł. Warto więc dokładnie to przeliczyć przed zakupem materiałów.

Jak wybrać drewno na wędzarnie z cegły

Wybierając drewno na wędzarnię z cegły musimy pamiętać, że będzie ono narażone na bezpośrednie działanie dymu i wysokiej temperatury. Dlatego do konstrukcji należy użyć odpowiednich gatunków.

Polecamy drewno liściaste - dąb, buk, jesion, akację lub owocowe - wiśnia, czereśnia, grusza, jabłoń. Są to twarde gatunki, odporne na niszczące działanie dymu. Można też zastosować modrzew lub sosnę, jednak wymagają one zabezpieczenia preparatem ognioochronnym.

Niezależnie od gatunku, drewno musi być suche (wilgotność poniżej 20%) i sezonowane. Tylko wtedy nie będzie pękać i pozwoli na długoletnią eksploatację wędzarni. Idealna grubość desek lub bali to 4-5 cm.

Pamiętajmy też, że im lepszej jakości użyjemy drewno, tym konstrukcja będzie bardziej wytrzymała. Nie oszczędzajmy zatem na tym kluczowym materiale.

Jaki rodzaj drewna wybrać

Do budowy wędzarni z cegły najlepiej użyć drewna twardego w postaci bali lub desek. Takie rozwiązanie zapewni wytrzymałą i stabilną konstrukcję.

Możemy wybrać gotowe, strugane deski lub samodzielnie przyciąć krawędziówki z bali. W obu przypadkach trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej grubości oraz wysuszeniu i sezonowaniu drewna.

Gdzie postawić wędzarnię z cegły w ogrodzie

Wybierając miejsce na wędzarnię w ogrodzie, musimy wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim powinna stać z dala od domu i innych zabudowań, z uwagi na unoszący się dym.

Dobrze też zlokalizować ją blisko źródła prądu, aby podłączyć urządzenia wędzarnicze i oświetlenie. Warto również umiejscowić wędzarnię w zacisznym miejscu, osłoniętym od wiatru.

Odpowiednie usytuowanie pozwoli na wygodną obsługę i kontrolowanie procesu wędzenia. Pamiętajmy także o wolnej przestrzeni dookoła, umożliwiającej swobodny dostęp i wentylację.

Wędzarnię warto umieścić na uboczu ogrodu, np. przy altance lub kąciku wypoczynkowym. Wówczas mamy pod ręką miejsce do odpoczynku podczas godzin wędzenia.

Odległość wędzarni od domu i sąsiadów

Zgodnie z przepisami, wędzarnię należy postawić w odległości min. 8-10 m od domu, a także granicy z sąsiadami. Ma to związek z możliwością przenoszenia się zapachu dymu.

Oczywiście jeśli mamy zgodę sąsiadów, możemy ustawić ją bliżej, jednak zaleca się zachować minimalny dystans ok. 6-8 m. Pozwoli to uniknąć ewentualnych konfliktów w przyszłości.

Jak zrobić fundament pod wędzarnię z cegły

Prosta wędzarnia z cegły - Jak zrobić?

Prosta wędzarnia z cegły wymaga stabilnego fundamentu, który ochroni ją przed osiadaniem i zawilgoceniem. Możemy zastosować typowy fundament betonowy lub postawić konstrukcję na ceglanych słupkach fundamentowych.

Wykonanie klasycznej ławy fundamentowej z betonu jest proste. Należy wykopać ziemię na głębokość ok. 50 cm, a następnie wylać do formy betonowe ściany i wibrować je, aby miały odpowiednią wytrzymałość.

Alternatywne rozwiązanie to posadowienie wędzarni na punktowych stopach fundamentowych. Wystarczy wbić w ziemię ceglane słupki i na nich postawić szkielet konstrukcji. Jest to szybsze i tańsze wykonanie.

Szerokość i głębokość fundamentu pod wędzarnię

Decydując się na klasyczny fundament ławowy, jego szerokość powinna być o 10 cm większa niż szerokość projektowanej wędzarni. Natomiast głębokość standardowo wynosi ok. 50 cm poniżej poziomu gruntu.

Jeśli wędzarnia nie będzie zbyt duża, wystarczą fundamenty punktowe o wymiarach 30 x 30 x 60 cm. Ich liczbę i rozstaw dobiera się w zależności od wielkości konstrukcji.

Jak połączyć cegły by zbudować wędzarnię

Układając cegły w wędzarni, musimy połączyć je trwałą zaprawą murarską. To zapewni solidną konstrukcję, odporną na wpływy atmosferyczne i wysoką temperaturę.

Do murowania cegieł potrzebna jest odpowiednia zaprawa. Może to być gotowa zaprawa cementowo-wapienna lub samodzielnie wykonana na bazie cementu i piasku. Nanosimy ją obficie na każdą kolejną warstwę cegieł.

Układamy cegły na przemian - rząd cegieł ułożonych na płasko, a potem na rąb. Dzięki temu ściany będą miały lepszą wytrzymałość i stabilność. Od czasu do czasu sprawdzamy poziomicą pion muru.

Jak uszczelnić połączenia cegieł

Po zmurowaniu ścian z cegły, trzeba uszczelnić spoiny tak, aby zapobiec przedostawaniu się dymu na zewnątrz. W tym celu możemy użyć kilka skutecznych metod.

Najprostszym rozwiązaniem jest dokładne wypełnienie wszystkich szczelin między cegłami gotową zaprawą do murowania. Jeśli pozostaną niewielkie ubytki, możemy je uzupełnić uszczelniaczem silikonowym.

Inną metodą jest wypełnienie spoin między cegłami wełną mineralną i przetarcie jej zaprawą murarską. Wełna zatrzyma większość dymu w środku.

Jak wykończyć wędzarnię z cegły by trzymała dym

Aby wykończona wędzarnia dobrze trzymała dym podczas wędzenia, należy odpowiednio uszczelnić jej wnętrze. Zadbajmy więc o szczelność spoin, ale też o wyłożenie ścian od środka.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wewnętrzne otynkowanie ścian zaprawą cementowo-wapienną. Można też wyłożyć je specjalnymi płytkami klinkierowymi przeznaczonymi do kominków i pieców.

Jeśli zależy nam na szybkim i tanim wykończeniu, wystarczy wewnątrz przykleić płyty OSB. Drewno pomaga akumulować ciepło, a płyty uszczelnią komorę. Na ścianach zawsze można też położyć kilka warstw pomalowanej farbą ognioodporną blachy.

Niezależnie od metody, pamiętajmy o uszczelnieniu drzwi komory wędzarniczej, aby dym nie wydostawał się na zewnątrz.

Jakie wybrać drzwi do wędzarni ceglanej

Do ceglanej wędzarni warto wybrać wytrzymałe, metalowe drzwi z blachy nierdzewnej lub malowanej proszkowo. Mogą to być gotowe drzwi kominowe lub własnoręcznie przygotowana konstrukcja.

Drzwi powinny dokładnie przylegać do ościeżnicy, aby nie przepuszczać dymu na zewnątrz. Dobrze sprawdzą się drzwi z uszczelką. Koniecznie muszą mieć zawiasy umożliwiające pełne otwarcie podczas obsługi wędzarni.

Oprócz szczelności, metalowe drzwi zapewnią odpowiednią wytrzymałość przez lata użytkowania wędzarni.

Podsumowanie

Budowa prostej wędzarni z cegły jest naprawdę nieskomplikowana i szybka. Wystarczy poświęcić jeden dzień, aby stworzyć solidną i funkcjonalną konstrukcję gotową do eksploatacji. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie cegieł i dobór wytrzymałych gatunków drewna.

Postępując zgodnie z poradami przedstawionymi w artykule, można bez problemu zbudować wędzarnię z cegły we własnym ogrodzie. To doskonały i niedrogi sposób, aby cieszyć się wędzonymi przysmakami przez długie lata.

Najczęstsze pytania

Do budowy wędzarni najlepsze będą cegły pełne lub bloczki z betonu komórkowego. Ważne, aby materiały były odporne na wysoką temperaturę panującą podczas wędzenia. Dobrze sprawdzą się cegły szamotowe lub silikatowe.

W przypadku niewielkiej wędzarni wystarczą wymiary wewnętrzne ok. 100 x 100 x 200 cm. Pomieści się w niej 5-10 kg mięsa lub ryb na jednym cyklu wędzenia. Można oczywiście zaprojektować większą wędzarnię według własnych potrzeb.

Ściany zewnętrzne warto zaimpregnować preparatem hydrofobizującym oraz wykonać okładzinę z płytek klinkierowych. Wewnątrz konieczne jest zaizolowanie ścian folią i wygładzenie tynków. Daszek ochroni konstrukcję przed deszczem.

Niezbędne są przede wszystkim wieszaki i ruszty do podwieszania mięsa. Konieczny jest precyzyjny termometr z sondą, umożliwiający kontrolę temperatury. Przydatne będzie oświetlenie LED oraz kratki wentylacyjne pod sufitem.

Przy samodzielnej budowie koszt materiałów to ok 2000-3000 zł w przypadku niewielkiej wędzarni. Większość prac można wykonać we własnym zakresie, co pozwala zaoszczędzić na robociźnie. Dużo zależy od zastosowanych materiałów wykończeniowych.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-outline
rating-outline
Ocena: 2.50 Liczba głosów: 2

5 Podobnych Artykułów:

  1. Altana ogrodowa projekt - Inspiracje i pomysły na aranżację
  2. Naczynia do ikebany: Japońska sztuka układania kwiatów
  3. Matowe drzwi wewnętrzne – eleganckie i stylowe modele od PORTA DRZWI
  4. Pościel świąteczna: Stwórz magiczny klimat w swojej sypialni
  5. Ile worków zaprawy murarskiej mieści się na palecie? Sprawdź, jak zaoszczędzić na transporcie!
Autor Agnieszka Kowalska
Agnieszka Kowalska

Cześć! Jestem Agnieszka Kowalska, autorka bloga Tumw.pl. Pasjonuję się majsterkowaniem, remontami i wszelkimi pracami domowymi. Na co dzień dzielę się z Wami praktycznymi poradami, trikami i inspiracjami dotyczącymi wykończeń wnętrz, drobnych napraw i upiększania przestrzeni domowej.

Moja przygoda z DIY zaczęła się od prostych projektów, by z czasem przerodzić się w prawdziwą pasję. Dziś, łącząc doświadczenie z ciągłą chęcią nauki, pokazuję, że prace remontowe i domowe mogą być satysfakcjonujące i dostępne dla każdego.

Na Tumw.pl znajdziecie szeroki wachlarz tematów - od malowania ścian, przez renowację mebli, aż po zaawansowane projekty wykończeniowe. Moim celem jest inspirowanie i zachęcanie Was do samodzielnego tworzenia wymarzonej przestrzeni.

Zapraszam do wspólnego odkrywania świata majsterkowania i remontów. Razem udowodnimy, że każdy może zostać domowym ekspertem!

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Kapsułki do zmywarki - jak używać?
PoradyKapsułki do zmywarki - jak używać?

Zmywarki to urządzenia, które bez wątpienia zrewolucjonizował naszą codzienność. Aby jednak służyły nam właściwie, musimy stosować do nich właściwe detergenty. Wybór odpowiednich środków do zmywarki to podstawa skutecznego mycia naczyń. Jednym z najchętniej wybieranych produktów są kapsułki do zmywarki – nowoczesne, wygodne i skuteczne. Jak dokładnie wygląda zastosowanie kapsułek do zmywarki? Czy są faktycznie lepsze niż tabletki?

Sejf ścienny czy podłogowy? Zalety i wady
PoradySejf ścienny czy podłogowy? Zalety i wady

Przechowywanie kosztowności w domu jest bezpieczne tylko wtedy, kiedy masz odpowiednie miejsce przygotowane do tego celu. W praktyce nie wystarczy, że zainwestujesz w wysokiej jakości sejfy ścienne lub podłogowe. Oczywiście to ważne, ale liczy się też sposób i miejsce montażu skrytki. Zobacz, gdzie najlepiej schować sejf – w ścianie, podłodze, czy może we wnęce szafy w garderobie?

Prosta wędzarnia z cegły - Jak zrobić?