Wybór patelni jest niezwykle szeroki, toteż wiele osób ma trudności z wyłonieniem tego idealnego modelu. Należy zwracać bowiem uwagę na wiele ważnych kwestii, takich jak materiał wykonania, przeznaczenia czy grubość dna. W tym artykule skupimy się na tej ostatniej z cech. Podpowiemy, do jakich dań są najlepsze patelnie z grubym dnem. Zapraszamy.
Patelnie z grubym dnem – to warto wiedzieć
Poszukując odpowiedniej patelni do swojej kuchni, wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak istotna jest grubość dna naczynia. Warto wiedzieć jednak o tym, że to właśnie ta cecha może mieć znaczący wpływ nie tylko na smak, ale również na jakość przyrządzanej potrawy. Grubość dna patelni ma olbrzymi wpływ na postępy kulinarne w przypadku wymagających potraw. Do największych zalet tego typu naczyń można zaliczyć przede wszystkim wolniejszą „utratę temperatury”. Ta cecha pozwala na powolne przyrządzanie posiłków, a w razie konieczności ich wcześniejszego zdjęcia z kuchenki, np. w celu dodania pozostałych składników, zapobiega wychłodzeniu potrawy. Ponadto w patelniach z grubym dnem ciepło rozprowadza się równomiernie po całym naczyniu, co pozwala na precyzyjne przyrządzanie dań wymagających długiej obróbki cieplnej.
Patelnie z grubym dnem a potrawy
Patelnie z grubym dnem (sprawdź tu: https://gerlach.pl/patelnie-z-grubym-dnem), świetnie sprawdzają się w przyrządzaniu różnego rodzaju mięs, ryb, duszonych czy grillowanych potraw. Z uwagi na fakt, że wolniej oddają ciepło, nawet po zdjęciu patelni z kuchenki pozostawione w niej potrawy jeszcze przez długi czas będą utrzymywały swoją temperaturę. To natomiast pozwala zająć się innymi czynnościami w kuchni, bez obawy o ciepło, świeżość, smak i aromat posiłku.
Nie bez znaczenia jest również fakt, że na rynku można znaleźć patelnie z grubym dnem do smażenia beztłuszczowego. To świetna wiadomość dla osób, które przykładają dużą wagę do kaloryczności swoich posiłków i dążą do zminimalizowania tłuszczu w diecie.
W patelniach z grubym dnem można przyrządzać zarówno mięsne, rybne, jak i warzywne potrawy. To naczynia idealne zarówno do prosty przepisów, jak i nieco bardziej zaawansowanych receptur.
Nie tylko grubość dna, czyli co jest jeszcze ważne w przypadku patelni?
Z uwagi na to, że patelnie poddawane są działaniu bardzo wysokich temperatur, powinny być na nie odporne. Dlatego tak ważnym jest, aby stawiać na modele wykonane z najwyższej jakości materiałów, które nie wchodzą w reakcje z pokarmami, a tym samym nie wydzielają szkodliwych dla zdrowia substancji i nie zmieniają smaku potraw. Najlepszym wyborem okazują się być modele ze stali nierdzewnej, z powłoką ceramiczną czy imitującą granit. Decydując się na ich wybór zyskujesz pewność, że stawiasz na to, co najlepsze.
Najwyższej jakości patelnie z grubym dnem od Gerlach
Jeśli chcesz zyskać pewność, że wybierasz najwyższej jakości naczynia do swojej kuchni, koniecznie sprawdź patelnie od Gerlach. W ofercie marki znajdziesz tylko to, co najlepsze, a Twoje gotowanie będzie smaczne, aromatyczne i zdrowe. Gerlach proponuje swoim klientom zarówno zestaw patelni, jak i pojedyncze egzemplarze, spośród których każdy wybierze coś dla siebie.