Uwielbiasz gotować i chcesz rozszerzyć swój kuchenny arsenał o poręczne przybory, które ułatwią ci przygotowywanie nawet najtrudniejszych dań? A może masz trudność z przygotowywaniem prostych posiłków, więc rozglądasz się za podstawowymi przyborami kuchennymi, które ułatwią ci zadanie? Przeczytaj ten artykuł – opowiadamy w nim o pięciu akcesoriach, które przydadzą się zarówno amatorom gotowania, jak i doświadczonym miłośnikom tej sztuki.
1. Obieraki do warzyw i owoców
Obieraki do warzyw są niezastąpione w każdej kuchni, bo umożliwiają bardzo szybkie i bezpieczne dla twoich palców obieranie skórki z warzyw i owoców. Ergonomiczna rękojeść i precyzyjne ostrza tych akcesoriów sprawiają, że obieranie staje się czynnością niezwykle prostą, a także ekonomiczną. Używając obieraka, nie wykrawasz nadmiernej ilości miąższu ziemniaków czy jabłek wraz z usuwanymi skórkami. W sklepach internetowych takich jak np. Nettrading.pl znajdziesz różne rodzaje przyborów kuchennych do obierania warzyw i owoców – od klasycznych aż po obrotowe. Wybierz odpowiedni i nie trać więcej czasu na żmudne obieranie!
2. Tarki
Wyposażenie kuchenne jest niepełne bez przyborów w postaci tarek. Są wszechstronnym narzędziem do szybkiego ścierania warzyw, serów, a nawet czekolady. Różne rozmiary oczek tarki umożliwiają ścieranie produktów spożywczych na pożądaną grubość. Wystarczy, że użyjesz strony z odpowiednią wielkością oczek. Wiele modeli ma wygodny uchwyt i podstawę pokrytą antypoślizgową gumą, która umożliwia użytkownikom komfortowe i bezpieczne posługiwanie się przyborem.
3. Łyżki do makaronu
Jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni, ale miewasz problemy z nakładaniem makaronu? Koniecznie kup łyżkę do chwytania tego przysmaku! Ten mały i poręczny przybór kuchenny pozwoli ci na wygodne serwowanie spaghetti, tagliatelle czy innych rodzajów makaronu rodem z Italii. Kształt łyżki ułatwia wyjmowanie makaronu z wody i odcedzanie go z nadmiaru płynu. Materiały używane do produkcji łyżek są odporne na wysokie temperatury. Są więc neutralne dla zdrowia i zachowają trwałość nawet wtedy, gdy postanowisz serwować spaghetti bolognese każdego dnia.
4. Szczypce bufetowe
Szczypce bufetowe są na tyle uniwersalnym przyborem kuchennym, że przydają się podczas nakładania sałatek i przekąsek, ale również do obracania mięs i warzyw podczas smażenia czy grillowania. Ich wszechstronność doceniają firmy kateringowe serwujące dania ze szwedzkiego stołu, profesjonalni kucharze oraz amatorzy tej sztuki. Szczypce produkowane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej i niezwykłe łatwo się nimi posługiwać, dlatego stają się bardzo przydatnym elementem wyposażenia kuchni.
5. Organizer na przyprawy
Czy jesteś jedną z tych osób, która ma w zwyczaju kupować mnóstwo saszetek z przyprawami, otwierać je, zaginać, by się nie wysypywały, ale i tak wciąż mierzysz się z nieporządkiem w kuchennych szafkach i szufladach? Rozsypany cynamon, pieprz, barwiąca wszystko na żółto kurkuma, aromatyczne curry – to nie przepis na smaczne danie, ale na ogromny nieład w kuchni. A przecież wystarczy kupić dobry organizer na przyprawy i przesypać każdą z nich do podpisanego pojemniczka. Teraz nie będziesz musiał przeczesywać niezliczonej ilości saszetek. Po prostu sięgniesz po przyprawę i dodasz ją do dania w takiej ilości, ile zapragniesz.
Wymienione w artykule przybory przydadzą się każdemu. Mistrzom z profesjonalnych restauracji, osobom, które potrzebują lepszych akcesoriów do gotowania w domu i kuchennych eksperymentatorów. Odwiedź dobry sklep z wyposażeniem do kuchni i zaopatrz się w potrzebne przybory już dziś!